Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Blogteksten

I love Facebook!

Ik hou heel erg van sociale media. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Al jaren predik ik dat welzijnswerkers hier enorm hun voordeel…

Doorgaan

Door Kim Baesjou geplaatst op 27 Februari 2015 om 13.54

Scherpe woorden

Ooit was er die Duitse filosoof die stelde dat er na Auschwitz niet meer gesproken kan worden van de humanistische verworvenheden van de westerse samenleving. Dat  was…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 5 Januari 2015 om 9.18

Blij in de herfst: Koffie, voorlezen en de sociaal makelaar #activering #participatie

Buiten is het echt herfst en er is geen enkele peuter die zijn moeder bereid heeft gevonden om naar het speelhonk te komen. Geen luisteraars dus voor voorlees omi Annelies. Ik haal…

Doorgaan

Door Jeroen Ouwerkerk geplaatst op 15 December 2014 om 15.08 — 1 commentaar

Burgerinitiatieven die gaan voor gemeentesubsidies: ‘histoire se répète’

Onder druk worden soms de mooiste prestaties geleverd op sportief, cultureel en artistiek gebied.

Facebook staat vol van die voorbeelden.…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 12 Oktober 2014 om 18.57

De magie van het burgerinitiatief

Zeg in een gezelschap dat je bezig bent met een burgerinitiatief en alle ogen gaan in jouw richting.

Immers ‘betrokken burgers’ vormen de nieuwe voorhoede van een…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 17 Mei 2014 om 19.46

Naar een transitie met visie.

 De wijkmanager zegt: ”Ik kan de hele week wel doorbrengen met het aflopen van congressen en seminars over de ‘kanteling”.

Het geeft mij een beeld van ambtenaren en…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 29 Maart 2014 om 8.12

Geen burger zonder initiatief, geen gemeente mét overzicht

Als mijn stad Amersfoort representatief is voor de opkomst van burgerinitiatieven (BI’s) , dan ziet het er rooskleurig uit voor de rol die de burger gaat spelen binnen de kanteling van het sociaal domein.  De…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 23 Maart 2014 om 9.30

‘Bewoners aan zet’: een conferentie voor de burger

In de professionele wereld van zorg+welzijn, gaat er geen week voorbij of er wordt wel een conferentie gehouden over de transities die in gang zijn gezet. In de media verschijnen alarmerende berichten over…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 23 Maart 2014 om 9.25

De onbetaalde professional als de nieuwste variant van maatschappelijke uitbuiting

Geen conferentie over de transities zorg+welzijn en participatie, geen beleidsnota over het sociaal domein of de loftrompet wordt gestoken over de ‘nieuwe burger’ die zich dient te transformeren tot hoeder van de…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 15 Februari 2014 om 9.41

Het glas halfvol. Waarom marktdenken en meedoen niet samengaan

Soms denk ik dat het marktdenken in welzijn en zorg nu wel zijn langste tijd heeft gehad maar niets lijkt minder waar. Waar ik ook maar kom, steeds weer zie ik professionals, managers, bestuurders volop bezig werk binnen te houden. Met name zie…

Doorgaan

Door John Beckers geplaatst op 24 December 2013 om 8.30

Ik kom steeds meer burgers  tegen die naast hun professionele rol binnen het sociaal domein, als vrijwilliger actief zijn in een of ander burgerinitiatief. Dat valt mij op omdat ik zelf tot die groep behoor en de dilemma’s ken die aan die rollen verboden zijn. 

Noem het maar de ‘schaduwkant van de kanteling’, want los van alle loftuitingen over mijn ‘deskundige’  inzet voel ik me vaak een modern wegwerpproduct.

Ik ben voor bestuurders het levende bewijs van het geloof in burgerkracht. Een wethouder noemde mijn inbreng onlangs ‘een groot cadeau’, toen ik tijdens een raadzitting in niet mis te verstane woorden het nieuwe sociale beleid in de wijken gehekelde.  En of ik maar een afspraak wilde maken met de verantwoordelijke ambtenaar. Dat met ieder kritisch geluid, de kans op een betaalde opdracht kleiner wordt, is al lang niet meer een bron van ergernis, maar een gegevenheid. Het is de prijs die iedere burger betaalt die de vinger op de zere plak legt, waar het gaat om de transities binnen het sociaal domein. In het kort komt dit op het volgend neer: de systeemwereld wil graag gebruikmaken van de kennis en deskundigheid van de betrokken burger/buurtkenner , maar geeft deze geen enkele inhoudelijke rol of invloed bij de totstandkoming van de transities. Deze is exclusief gereserveerd voor bestuurders, ambtenaren, adviseurs en het management van betrokken instellingen.

 

En zo dreigt de veelgeroemde actieve burger bij voorbaat als nuttig doch onschadelijk weg gezet te worden, als indicatie voor het systeembedreigende element van zijn visie en aanpak.  Pas als de transities zijn ‘uitgerold’  in de wijken komt de burger weer inzicht als nuttig substituut voor betaalde werkers die in de bezuinigingsgolf het veld moesten ruimen. Hij/zij mag boodschappen doen, konten wassen, eenzame buurtjes van nieuwe netwerken voorzien, maar zich vooral niet bemoeien met het bestuurlijk domein.

 

Als reactie daarop kiezen steeds meer burgerinitiatieven er om strategische reden voor hun werk te doen op grote afstand  van de systeemwereld van zorg en welzijn.  Ook op andere maatschappelijke terreinen zoals in de bank, verzekering en energiewereld zijn deze tendensen te bespeuren.

Die afspraak met de verantwoordelijke ambtenaar ga ik dus niet maken.

Liever investeer ik in mijn stad voor het snelgroeiende netwerk van 15 lokale burgerinitiatieven uit meerdere wijken, waar professionals uit de systeemwereld niet welkom zijn.  In levendige bijeenkomsten van het ‘bewonersWEB’  is synergie voelbaar,  worden discussies prikkelend en grensoverstijgend gevoerd en wordt er optimaal gebruik gemaakt van elkaars kennis en deskundigheid.  Daar wordt geen energie verloren met uitputtende analyses  over wat er allemaal mis ging in het overleg met instellingen en overheid. 

Daar is iedere deelnemer een 'onbetaalde professional', die constateert dat de doelstelling van de overheid ‘de regie los te laten’ in de praktijk in het tegendeel is omgeslagen.

En daarmee zijn de veelgeroemde nieuwe paradigma’s op de congressen en seminars tot ideologische prietpraat gedevalueerd.

De echte transitie moet nog komen. Meer dan ooit is de burger nu aan zet!

Weergaven: 255

Opmerking

Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw

© 2020   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden