Welzijn in de 21e eeuw

Op zoek naar innovaties en innovatief organiseren in de sociale sector

ESSAY

 

SHIFT HAPPENS

Prenten van Jörg Müller van het Zwitserse dorp Güllen door de jaren heen. De kat verandert niet (klik hier voor een grotere weergave). De titel boven de prenten, shift happens, komt van Adjiedj Bakas.

De boodschap? We staan aan de vooravond van een totaal nieuwe tijd waarin de mensen slimmer en socialer zijn dan ooit tevoren. Toch zullen er individuen zijn die niet meekomen vanwege een beperking, afkomst, slijtage, een life-event of een ongeval. En niemand hebben die ze helpt. Gaan we dat oplossen met het welzijnswerk van 1970? 1990? 2011? Zit daar dan verschil tussen? Echt? Of is welzijnswerk die witte kat die altijd dezelfde blijft?

Blogteksten

I love Facebook!

Ik hou heel erg van sociale media. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Al jaren predik ik dat welzijnswerkers hier enorm hun voordeel…

Doorgaan

Door Kim Baesjou geplaatst op 27 Februari 2015 om 13.54

Scherpe woorden

Ooit was er die Duitse filosoof die stelde dat er na Auschwitz niet meer gesproken kan worden van de humanistische verworvenheden van de westerse samenleving. Dat  was…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 5 Januari 2015 om 9.18

Blij in de herfst: Koffie, voorlezen en de sociaal makelaar #activering #participatie

Buiten is het echt herfst en er is geen enkele peuter die zijn moeder bereid heeft gevonden om naar het speelhonk te komen. Geen luisteraars dus voor voorlees omi Annelies. Ik haal…

Doorgaan

Door Jeroen Ouwerkerk geplaatst op 15 December 2014 om 15.08 — 1 commentaar

Burgerinitiatieven die gaan voor gemeentesubsidies: ‘histoire se répète’

Onder druk worden soms de mooiste prestaties geleverd op sportief, cultureel en artistiek gebied.

Facebook staat vol van die voorbeelden.…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 12 Oktober 2014 om 18.57

De magie van het burgerinitiatief

Zeg in een gezelschap dat je bezig bent met een burgerinitiatief en alle ogen gaan in jouw richting.

Immers ‘betrokken burgers’ vormen de nieuwe voorhoede van een…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 17 Mei 2014 om 19.46

Naar een transitie met visie.

 De wijkmanager zegt: ”Ik kan de hele week wel doorbrengen met het aflopen van congressen en seminars over de ‘kanteling”.

Het geeft mij een beeld van ambtenaren en…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 29 Maart 2014 om 8.12

Geen burger zonder initiatief, geen gemeente mét overzicht

Als mijn stad Amersfoort representatief is voor de opkomst van burgerinitiatieven (BI’s) , dan ziet het er rooskleurig uit voor de rol die de burger gaat spelen binnen de kanteling van het sociaal domein.  De…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 23 Maart 2014 om 9.30

‘Bewoners aan zet’: een conferentie voor de burger

In de professionele wereld van zorg+welzijn, gaat er geen week voorbij of er wordt wel een conferentie gehouden over de transities die in gang zijn gezet. In de media verschijnen alarmerende berichten over…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 23 Maart 2014 om 9.25

De onbetaalde professional als de nieuwste variant van maatschappelijke uitbuiting

Geen conferentie over de transities zorg+welzijn en participatie, geen beleidsnota over het sociaal domein of de loftrompet wordt gestoken over de ‘nieuwe burger’ die zich dient te transformeren tot hoeder van de…

Doorgaan

Door Daan Vosskuhler geplaatst op 15 Februari 2014 om 9.41

Het glas halfvol. Waarom marktdenken en meedoen niet samengaan

Soms denk ik dat het marktdenken in welzijn en zorg nu wel zijn langste tijd heeft gehad maar niets lijkt minder waar. Waar ik ook maar kom, steeds weer zie ik professionals, managers, bestuurders volop bezig werk binnen te houden. Met name zie…

Doorgaan

Door John Beckers geplaatst op 24 December 2013 om 8.30

Lex Casteelen
  • 59, Man
  • Utrecht
  • Nederland
Delen
 

De pagina van Lex Casteelen

Profielgegevens

Bij welke organisatie werk je?
Tot eind vorig jaar bij de Vereniging Landelijk Samenwerkinghsverband Aandachtswijken
In welke plaats?
Heel Nederland, standplaats Utrecht
Wat is de kernactiviteit van jouw organisatie?
Welzijn
In welke groep pas je het best?
Adviseur
Wat is het webadres van jou of je organisatie
www.lsabewoners.nl

Prikbord (3 commentaren)

Je moet lid zijn van Welzijn in de 21e eeuw om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Welzijn in de 21e eeuw

Op 20 Mei 2011 om 22.26 zei John Beckers...

Misschien is het een idee om te kijken hoe Thuis op straat, Nederland Cares, de Eigen kracht centrale e.d. dit doen, al denk ik dat het alle drie franchise achtige constructies zijn of zelfs helemaal de regie bij zichzelf houden (en de kennis daarover niet gauw gaan delen).

Een vraag die wij in het essay stellen is of je niet landelijk merken moet gaan voeren. Maar dan moet je er zeker van zijn dat er lokaal voldoende discipline is om de landelijke merkbelofte lokaal gestand te doen, anders wordt het niet veel.

Ik broed er nog eens op, ook kijken wat Stefan ervan vindt. In landelijke beleidscircuits merk ik dat men al afscheid van welzijnswerk aan het nemen is (niet openlijk natuurlijk, in de achterkamertjes des te meer).

Stefan wil wel een meeting organiseren met wie wil om verder te denken. We kunnen natuurlijk ook vooruitlopend hierop in het forum op deze site een discussie hierover openen? Iets voor jou?

Ik kom erop terug. John

Op 17 Mei 2011 om 14.32 zei John Beckers...

Hallo Lex,

Dank voor je misschien lange maar wel waardevolle reactie op ons essay. Stefan en ik spreken elkaar binnenkort, als we een moment tussen het vele werk door kunnen prikken, om te kijken hoe we verder gaan.

Net als jij zijn er meer leden die diverse voorbeelden hebben genoemd. Te mooi om te laten liggen. De vraag die we moeten beantwoorden is hoe we van hier uit een motortje voor innovatie op gang kunnen brengen. Als je ideeën hebt houden we ons aanbevolen.

 

Groet, John

Op 15 Mei 2011 om 21.57 zei John Beckers...

Hallo Lex,

Welkom op dit platform en dank voor je snelle eerste bijdrage aan de discussie over vrijwilligers en scholing.Ik zit zelf te broeden op een reactie op Hans Versteegh's bijdrage aan de discussie over anders besturen die hier zijdelings mee te maken heeft. Organiseer je bewust een strak scholingsaanbod voor vrijwilligers of laat je het aan de vrijwilligers zelf over? Ben benieuwd wat jij hiervan vindt.

Lees als je tijd hebt het essay en vertel  ons en de andere deelnemers aan het platform wat je ervan vindt. Heb je goede voorbeelden van echte innovatie in welzijn, laat het weten.

Vriendelijke groet, John Beckers

 
 
 

© 2020   Gemaakt door John Beckers.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden